Behandelingen

Kunstgebitten

Als een aanzienlijk aantal tanden en/of kiezen ontbreekt en de situatie niet verholpen kan worden door middel van kronen en bruggen, dan kunnen uitneembare voorzieningen een oplossing bieden. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Gedeeltelijke prothese op metaalbasis (frameprothese) of op kunststofbasis (plaatprothese)
  • Overkappingsprothese
  • Prothese op implantaten


De plaatprothese
De plaatprothese is gemaakt van roze, tandvleeskelurige kunsthars. De plaatprothese rust op het slijmvlies van de mond en kan eventueel met ankers aan de overgebleven tanden/kiezen worden gevestigd.

Frameprothese
De frame is gemaakt van metaal en daarop is roze kunsthars aangebracht. De frameprothese is sterker dan de plaatprothese en rust op de resterende tanden en kiezen en niet op het slijmvlies. Hierdoor ontstaat minder belasting op het slijmvlies en er is dus ook minder kans op ontsteking.

Immediaat prothese
Bij het vervangen van algehele tanden en/of kiezen wordt een volledig kunstgebit vervaardigd. Vroeger liepen mensen een tijdje zonder tanden, nu wordt op de dag dat de tanden worden getrokken een immediaat kunstgebit geplaatst. De eerste uren na het trekken kan het speeksel rood zijn. U moet gedurende de eerste 24 uur ook niet spoelen of de prothese verwijderen.

De Overkappingsprothese
Bij deze prothese zijn er nog een paar wortels die behouden kunnen worden. Daar wordt de prothese bovenop gezet. Deze prothese zorgt ervoor dat de kaak minder snel slinkt.

Prothese op implantaten
Tot slot kunnen wij een prothese combineren met implantaten.

Kunstgebitten