Behandelingen

Beugels

Een beugel helpt om scheve tanden recht te zetten of een verkeerde stand van de kaak te verbeteren. Een recht gebit ziet er natuurlijk mooier uit, is beter te verzorgen en je kunt er beter mee kauwen.

Een beugel wordt meestal toegepast bij schoolkinderen, maar ook volwassenen kunnen door een beugel worden geholpen. 

De tandarts of orthodontist bekijkt of er verbeteringen nodig zijn aan de stand van de tanden. Er worden röntgenfoto’s en gebitsafdrukken gemaakt. Dan wordt besloten welke beugel het meest geschikt is. Bekende soorten zijn de ‘buitenboordbeugel’, de slotjesbeugel (die met stukjes metaal/keramiek aan de tanden wordt geplakt) en beugels die je zelf in en uit kunt doen.

In het begin is het vaak wennen aan de beugel en kunnen de tanden gevoelig zijn. De beugel wordt regelmatig, bijvoorbeeld eens per week of maand, strakker gezet. 

Als de tanden eenmaal rechtstaan, wordt vaak nog een poosje een ‘retentiebeugel’ voorgeschreven. Dat is een kleine beugel of een metalen draad die zorgt dat de tanden niet weer scheef gaan groeien. Tevens kan de tandarts of orthodontist een spalkje plaatsen achter de tanden zodat het resultaat behouden blijft.

Beugels